Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Holenderskie Oliebollen - pączki z jabłkami
Czas przygotowania
45
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Czas całkowity
1
godzina
godzinę
Składniki
330
g
mąki pszennej
250
ml
letniego mleka
2
jajka
7
g
suszonych drożdży
3
łyżki
cukru
1/4
łyżeczki
soli
3
łyżki
rodzynek
1
jabłko
1/2
cytryny
1
l
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszaj z cukrem i drożdżami.
Mleko podgrzej, dodaj jajka i rozmąć rózgą lub widelcem.
Płyny dodaj do mąki i za pomocą miksera lub drewnianej łyżki wyrób jednolite, elastyczne i wilgotne ciasto.
Na koniec dodaj sól, rodzynki, skórkę cytrynową i jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę.
Wymieszaj. Ciasto powinno być półpłynne i ciągnące.
Przykryj i odstaw na około 30 minut lub do podwojenia objętości.
W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 170-180°C
Wyrośnięte ciasto nabieraj zwilżoną w oleju łyżką i wrzucaj bezpośrednio do oleju. Smaż na złoty kolor z każdej strony.
Odsącz z nadmiaru oleju układając pączki na ręczniku kuchennym, a następnie oprósz cukrem pudrem.
Okazja:
Deser