Go Back
Print
Recipe Image
Holenderskie Oliebollen - pączki z jabłkami
Drukuj przepis
Czas przygotowania:
45
minutes
Czas gotowania:
15
minutes
Czas całkowity:
1
hour
Okazja:
Deser
Składniki
▢
330
g
mąki pszennej
▢
250
ml
letniego mleka
▢
2
jajka
▢
7
g
suszonych drożdży
▢
3
łyżki
cukru
▢
1/4
łyżeczki
soli
▢
3
łyżki
rodzynek
▢
1
jabłko
▢
1/2
cytryny
▢
1
l
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku
Mąkę wymieszaj z cukrem i drożdżami.
Mleko podgrzej, dodaj jajka i rozmąć rózgą lub widelcem.
Płyny dodaj do mąki i za pomocą miksera lub drewnianej łyżki wyrób jednolite, elastyczne i wilgotne ciasto.
Na koniec dodaj sól, rodzynki, skórkę cytrynową i jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę.
Wymieszaj. Ciasto powinno być półpłynne i ciągnące.
Przykryj i odstaw na około 30 minut lub do podwojenia objętości.
W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury 170-180°C
Wyrośnięte ciasto nabieraj zwilżoną w oleju łyżką i wrzucaj bezpośrednio do oleju. Smaż na złoty kolor z każdej strony.
Odsącz z nadmiaru oleju układając pączki na ręczniku kuchennym, a następnie oprósz cukrem pudrem.
Wypróbowałeś przepis?
Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy