1ltłuszczu do smażeniau mnie smalec i olej w stosunku 1:1
Sposób przygotowania
Przygotuj rozczyn drożdżowy. W tym celu rozkrusz drożdże do miseczki, oprósz lekko cukrem i zalej letnim mlekiem. Wymieszaj i odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia/spienienia.
Żółtka i jajko utrzyj z cukrem.
Masło rozpuść.
Do przesianej mąki dodaj rozczyn, ubite jajka z cukrem, rum oraz sól. Zagnieć ciasto do połączenia się składników.
Dodaj roztopione masło i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-60 minut. W tym czasie ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na dwie równe części. Obie rozwałkuj na grubość palca.
Jedną połowę posmaruj lekko białkiem rozmąconym z odrobiną wody. Nakładaj po porcji konfitury i przykryj drugim płatem ciasta. Dociśnij lekko. Wykrawaj szklanką lub okrągłą foremką pączki. Czynność powtarzaj aż skończy się ciasto.
Pączki można nadziewać konfiturą po usmażeniu. By tak zrobić, wykrawaj tylko jedną warstwę ciasta bez sklejania.
Wykrojone pączki wyłóż na oprószonej mąką stolnicy, przykryj suchą ściereczką i odstaw do wrośnięcia na około 30 minut.
Na tym etapie pączki powinny być pulchne, mocno napuszone i lekkie. Dzięki temu będą dobrze wypieczone, a na środku powstanie charakterystyczna obwódka.
Rozgrzej tłuszcz do 170-190°C w szerokim garnku.
Na rozgrzany tłuszcz wkładaj wyrośnięte pączki i smaż z obu stron na złoty kolor.
Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Za pomocą szprycy cukierniczej nadziej pączki konfiturą, jeśli nie były nadziane wcześniej.
Polukruj jeszcze ciepłe pączki lub oprósz cukrem pudrem po przestudzeniu.