1/2szklankiżurawinymogą być posiekane figi, rodzynki, orzechy itp
1szklankaczerwonego wina np marsala
1/2szklankicukru
1/4szklankamiodu
laska cynamonu
Sposób przygotowania
Żurawinę zalej winem marsala, dodaj cukier, miód i cynamon i gotuj na wolnym ogniu aż płyn zacznie gęstnieć, zamieniając się w syrop. Odstaw do wystygnięcia. Syrop podczas stygnięcia powinien zgęstnieć do konsystencji miodu.
Z pozostałych składników zagnieć elastyczne ciasto przypominające ciasto pierogowe. Zawiń w folię i odstaw na 1 godzinę, aby odpoczęło.
Za pomocą maszynki do makaronu lub wałkiem rozwałkuj jak najcieniej ciasto i potnij radełkiem na kilkucentymetrowe pasy.
Sklejaj jak pokazano na zdjęciu (ciasto powinno być znacznie cieńsze!), a następnie smaż na rozgrzanym do 170-180°C oleju na złoty kolor.
Odsącz z nadmiaru tłuszczu, a następnie polej syropem z bakaliami.