Do szerokiego garnka wlej olej i rozgrzej do 160-180°C.
Białka oddziel od żółtek.
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodaj przesianą mąkę w dwóch partiach na przemian z częścią mleka i delikatnie wymieszaj łopatką. Tylko do połączenia się składników.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Pianę z białek dodaj do ciasto w dwóch-trzech partiach i ostrożnie i delikatnie połącz ze sobą.
Ciasto (o konsystencji ciasta na pancakes lub gofry) przelej do rękawa cukierniczego lub woreczka. Użyj tylki z okrągłą końcówką lub odetnij rożek woreczka. Wycistaj coasto na rozgrzany olej porcjami, tworząc fantazyjne kształty. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gotowy chrust oprósz cukrem pudrem.