Krokiety z wykorzystaniem gotowanego mięsa, np po przygotowaniu bulionu lub rosołu
Porcji 15sztuk
Czas przygotowania 30 minutyminut
Czas gotowania 30 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę
Składniki
Ciasto naleśnikowe
2szklankimąki pszennej typ 500
3szklankimleka
1łyżeczkasoli
1łyżeczkacukru
2łyżkioleju
4jajka
Farsz do krokietów
1mały kurczak ok 600g
włoszczyznajak do rosołu
200gczerwonej papryki
200gczerwonej cebuli
1ząbekczosnku
200gpieczarek portobelo
2łyżkisosu sriracha
300gsera cheddar
sól
pieprz
Ponadto
bułka tarta do panierowania
2jajka do panierowania
Sposób przygotowania
Mięso i włoszczyznę zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Możesz użyć mięsa z rosołu.
Przygotuj klasyczne ciasto naleśnikowe. Do podanych składników dolewaj stopniowo mleko mieszając mikserem lub trzepaczką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej więcej mleka, jeśli zbyt rzadkie, dosyp łyżkę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję słodkiej śmietanki. Mieszaj do momentu rozbicia wszystkich grudek, a następnie odstaw na 15-30 minut pod przykryciem. Po tym czasie ponownie wymieszaj i ewentualnie dolej płynu, jeśli ciasto zgęstniało zbyt mocno. Usmaż naleśniki jak zwykle.
Mięso oczyść z kości i skórek. Rozdrobnij palcami.
Cebulę, czosnek, paprykę i grzyby pokrój w cienkie plasterki, ale nie siekaj drobno - farsz powinien być bardzo strukturalny, z wyraźnie rozróżnialnymi składnikami. Podsmaż na oliwie.
Gdy zmiękną, dodaj rozdrobnione mięso kurczaka i dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sriracha. Farsz powinien być wyraźnie pikantny. Przesmaż chwilę i odstaw do przestygnięcia.
Ser zetrzyj na tarce.
Na każdy naleśnik wykładaj po porcji farszu, posyp startym cheddarem i zawijaj dość ściśle krokiety.