1-2łyżkimąki ziemniaczanejw sumie mąki powinno być 1/2 szklanki o pojemności 250ml
1/2szklankicukru
1/2łyżeczkiproszku do pieczenia
1/2łyżeczkioctu
na górne warstwy:
250gserka mascarpone
150mlśmietany kremówki
1-2łyżkicukru waniliowegow razie kolejnych niejasności odsyłam do wcześniejszego wpisu
1galaretka brzoskwiniowalub pomarańczowa
słoik dobrej konfitury morelowejlub pomarańczowej ok 250-270g
1,5-2tabliczek gorzkiej czekolady
sok z 1/2 cytryny2 łyżki cukru, 1/4 szklanki przegotowanej wody
Sposób przygotowania
żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodając cukier dalej ubijać, aż piana będzie gładka, sztywna i błyszcząca.
Do miseczki z żółtkami dodać ocet i proszek do pieczenia i energicznie mieszając łyżką, ubić jasną pianę. Stanie się to niemal od razu.
Połączyć obie masy jajeczne na najniższych obrotach miksera lub łyżką.
Dodać przesiane mąki i delikatnie połączyć.
Ciasto wyłożyć na blachę wielkości 25x20cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 165°C przez 15-20minut lub do tzw suchego patyczka. Nie należy jednak zbyt wcześnie otwierać piekarnika.
Ciasto ostudzić na kratce.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić w chłodne miejsce. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodać do niej konfiturę i wymieszać.
Kremówkę ubić i połączyć delikatnie z mascarpone.
Połączyć sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki cukru i przegotowaną wodę w sumie 1/2 szklanki płynu). Tak przygotowanym płynem nasączyć dobrze ostudzony biszkopt na całej powierzchni.
Masę serowo-śmietankową rozsmarować na nasączonym biszkopcie. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę z konfiturą i odstawić do lodówki by dobrze stężała.
Ciasto pokryte stężałą już galaretką wyjąć na kilka minut z lodówki.
W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, ale nie podgrzewać jej bardziej niż jest to konieczne.
Szybko i zdecydowanie rozsmarować płynną czekoladę na warstwie galaretki - nie należy przeciągać tego w czasie, gdyż pod wpływem ciepła galaretka zrobi się wilgotna i śliska co utrudni równomierne rozprowadzenie czekolady.