Waniliowa babka z polewą czekoladową. Przygotujesz ją bez użycia piekarnika.
Porcji 10os.
Czas przygotowania 15 minutesmins
Czas gotowania 1 hourhr10 minutesmins
Czas całkowity 1 hourhr25 minutesmins
Składniki
5jajek
200gmasła
2/3szklankidrobnego cukru
1strąk wanilii
1szklankamąki pszennej
1szklankamąki ziemniaczanej
1łyżeczkaproszku do pieczenia
100gciemnej czekolady
Sposób przygotowania
Miękkie masło utrzyj z cukrem i wydrążonymi nasionkami wanilii na puch.
Stopniowo dodawaj po jednym jajku, za każdym razem ubijając do połączenia się składników.
Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj w dwóch porcjach do ubitej masy maślano-jajecznej. Wymieszaj za pomocą łopatki tylko do połączenia składników.
Formę do babki gotowanej wysmaruj masłem i oprósz lekko mąką. Przełóż do niej ciasto i szczelnie zamknij pokrywką.
Formę wstaw do dużego garnka (takiego, by dało się przykryć pokrywką) i zalej gorącą wodą do ok. 2/3 wysokości formy.
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 70 minut.
Po upływie wymaganego czasu, wyjmij babkę z wody i zdejmij pokrywkę. Wystudź.