Go Back
Print
Recipe Image
–
+
servings
Muffiny czekoladowe
Ekstremalnie czekoladowe muffinki
Drukuj przepis
Czas przygotowania:
10
minutes
Czas gotowania:
20
minutes
Czas całkowity:
30
minutes
Okazja:
Wypieki
Porcji:
12
szt
Składniki
▢
2
szklanki
mąki pszennej
▢
1
szklanka
ciemnego kakao
▢
1
szklanka
cukru
▢
1,5
szklanki
kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
▢
1/2
szklanki
oleju
▢
2
jajka
▢
1
żółtko
▢
szczypta
soli
▢
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
▢
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
▢
150
g
posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie krok po kroku
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
W misce wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
W drugiej misce ubij jajka i żółtko z cukrem i szczyptą soli na jasną masę mikserem lub trzepaczką.
Stopniowo dolewaj olej stale ucierając.
Na koniec dodaj śmietanę (lub jogurt) i wymieszaj do połączenia.
Do masy dodaj w 2-3 partiach suche składniki i wymieszaj do połączenia się składników.
Dodaj do ciasta posiekaną czekoladę i wymieszaj.
Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami wyłóż ciasto do 2/3 wysokości.
Piecz przez około 20 minut, lub do momentu aż muffinki będą wyrośnięte i sprężyste w dotyku.
Ostudź na kratce.
Wypróbowałeś przepis?
Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy