Obiad na szybko - makaron w sosie śmietankowym z warzywami
Porcji 4os.
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 10 minutyminut
Czas całkowity 20 minutyminut
Składniki
400gmakaronu spaghetti
300gmłodej cukinii
2dymki
200mlmleka lub śmietany wymieszanej z wodą
50gparmezanulub innego sera
kilka gałązek tymianku
sól
pieprz
50mloliwy EV
Sposób przygotowania
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, 1-2 łyżki i wrzucamy cukinię. Podsmażamy, a po chwili dorzucamy cebulkę. Gdy warzywa lekko zmiękną, zalewamy mlekiem lub śmietaną zmieszaną z wodą i przez chwilę dusimy. Doprawiamy listkami tymianku (gałązek nie wrzucamy do sosu) i posypujemy startym serem. Zmniejszamy płomień pod patelnią i powoli podgrzewamy mieszając.
W czasie przygotowywania sosu, musimy ugotować też makaron, gdyż potrzebujemy by był jeszcze ciepły w chwili, gdy sos będzie gotowy. Pamiętajmy, że makaron jest zdrowy i lekkostrawny tylko wówczas, gdy go nie rozgotujemy. Makarony jemy więc "al dente" i cieszymy się pięknymi i smukłymi kształtami.
Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powinien być średnio gęsty. Gdy wrzucimy makaron jeszcze nieco zgęstnieje.
Ugotowany, wciąż ciepły makaron wrzucamy do sosu i mieszamy, by dokładnie pokrył się sosem. Jeśli sos zrobił się zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną wody po gotowaniu makaronu.