Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Quiche warzywny trzy kolory
Tarta z kolorowymi warzywami
Porcji
8
os.
Czas przygotowania
45
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Czas całkowity
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Składniki
Kruche ciasto
1,5
szklanki
mąki pszennej
150
g
masła
3
żółtka
1/2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1/2
łyżeczki
soli
Nadzienie
250
g
brokuła
200
g
czerwonej papryki
100
g
cebuli
200
g
żółtej fasolki szparagowej
3
jajka
100
ml
mleka
100
ml
śmietany 18%
sól/pieprz
1/4
łyżeczki
gałki muszkatołowej
100
g
żółtego sera
np cheddar
Sposób przygotowania
Składniki kruchego ciasta szybko zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 20-60 minut.
Piekarnik rozgrzej do 180°C
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż na formę do tarty. Ponakłuwaj gęsto widelcem i podpiecz przez 10-15 minut.
Brokuła krótko obgotuj we wrzątku. Następnie przełóż do zimnej wody i odsącz.
Paprykę i cebulę pokrój w paski. Podsmaż na oliwie. Podczas smażenia podlej 2 łyżkami wody, by szybciej zmiękły.
Fasolkę podgotuj we wrzącej i osolonej wodzie. Powinna być ugotowana, ale wciąż sprężysta i jędrna.
Na podpieczony spód wyłóż warzywa nie mieszając ich ze sobą. Każdy kolor powinien zająć 1/3 powierzchni placka.
Jajka rozmąć z mlekiem, śmietaną i przyprawami, wymieszaj ze startym serem i tak przygotowaną masą zalej warzywa.
Piecz w 180°C przez około 30-40 minut.
Okazja:
Wypieki