Prosty sposób na zdrowe drugie śniadanie lub podwieczorek.
Porcji 15szt
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 10 minutyminut
Schładzanie 1 godzinagodzinę
Czas całkowity 25 minutyminut
Składniki
1,5szklankigórskich płatków owsianych
2-3łyżkiziaren sezamu
½szklankiorzechów włoskich
1średnia marchewka
1/3szklankirodzynek
½szklankimasła orzechowego z nerkowców lub migdałowego*
¼szklankitahini
2 łyżkipłynnego miodu
Sposób przygotowania
Płatki owsiane wysyp na rozgrzaną, suchą patelnię często mieszając praż przez kilka minut. Gdy zaczną się lekko rumienić dodaj ziarna sezamu i praż jeszcze chwilę. Gdy całość zacznie intensywnie pachnieć, przełóż płatki z sezam do miski i odstaw, by lekko przestygły.
Orzechy lekko posiekaj lub pokrusz i również upraż na suchej patelni. Przestudź.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj po jednej łyżce masła orzechowego i tahiny więcej.
Z masy formuj kuleczki. Dobrze ściśnij masę, by po zastygnięciu były zwarte i nie rozpadały się.
Gotowe kuleczki wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę do zastygnięcia.
Tak przygotowana kuleczki przechowuj w lodówce do 3-4 dni.
Podpowiedzi i notatki
Kuleczki najlepiej przygotować dzień wcześniej, składniki wówczas nieco miękną i nie są tak twarde, co niektórym dzieciom może nieco przeszkadzać.Kuleczki można też przygotować w wersji „RAW” – na surowo. W tym celu pomiń etapy prażenia płatków owsianych, ziaren oraz orzechów.* Masło z migdałów lub nerkowców przygotuj następująco: Zblanszowane i brane ze skórki migdały lub nieprażone nerkowce włóż do misy blendera lub malaksera. Miksuj tak długo aż orzechy puszczą tłuszcz i powstanie gładkie masło orzechowe.