W drugiej misce ubij żółtka z cukrem 1 łyżką wody i cukrem waniliowym na puch. Gdy masa będzie jasna i puszysta, dodaj roztopione i przestudzone masło. Kontynuuj ucieranie przez minutę. Dodaj przesianą mąkę i wymieszaj do połączenia się składników.
Dodaj letnie mleko i zmiksuj lub wymieszaj rózgą do połączenia się składników.
Dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Składniki nie muszą być idealnie połączone. Mogą być widoczne skrawki piany z białek.
Gotową masę (jest bardzo płynna) przelej do natłuszczonej i oprószonej mąką szczelnej formy 20cm x 20cm. Nie polecam tu tortownic, ani blach z odpinanym dnem, ciasto może przeciekać. Piecz około 60 minut. Jeśli ciasto rumieni się zbyt szybko, w połowie czasu pieczenia przykryj je folią aluminiową.
Ostudź w formie. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.