Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z 1 głosu
Babeczki czekoladowe z bezą kokosową
Pyszne czekoladowe muffinki z chrupiącą kokosową bezą na wierzchu
Porcji
12
sztuk
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Czas całkowity
45
minuty
minut
Składniki
125
g
masła
70
g
cukru
1
jajko
100
g
mąki pszennej tortowej
25
g
ciemnego kakao
szczypta
soli
1/2
łyżeczki
proszku do pieczenia
Beza:
2
białka
100
g
cukru
1/2
łyżeczki
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1/4
szklanki
wiórków kokosowych
50
g
posiekanej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.
Dodaj jajko i krótko zmiksuj, do połączenia się składników.
Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wymieszaj łopatką.
Białka ubij na sztywną pianę.
Stopniowo dodawaj 75g cukru i ubijaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Do piany dodaj skrobię i wiórki kokosowe i delikatnie i ostrożnie wymieszaj łopatką.
foremkę na muffinki wyłóż papilotkami.
Ciemne ciasto rozłóż równomiernie do 12 wgłębień i lekko wyrównaj.
Rozsyp posiekaną czekoladę lekko dociskając ją do powierzchni ciasta.
Na wierzch wyłóż bezę.
Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 160°C przez 10-12 minut, a następnie zmniejsz do 140°C (termoobieg) i piecz kolejne 20 minut.
Ostudź na kratce.
Okazja:
Wypieki
Rodzaj dania:
łatwe