Ciasto czekoladowe inne niż wszystkie. Ciągnące i słodkie. Najeżone orzechami.
Porcji 10porcji
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 30 minutyminut
schładzanie 30 minutyminut
Czas całkowity 45 minutyminut
Składniki
ciasto:
1,5szklankimąki
150gmasła
1/2szklankicukru
4żółtka
1-2łyżkizimnej wodyopcjonalnie
Warstwa czekoladowo-orzechowa:
4jajka
1i 1/2 szklanki cukru
2łyżkikakao
pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
1/2posiekanej tabliczki białej czekolady
Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Z podanych składników przygotować kruche ciasto. Schłodzić około 30 minut. Następnie wyłożyć ciastem spód formy 20cm x 30cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Podpiec kruchy spód przez około 10 minut na złoty kolor. Następnie wyjąć i lekko przestudzić przed nałożeniem górnej warstwy.
W misce ubić mikserem 1 jajko, 3 żółtka i cukier na jasną, kremową masę. Dodać kakao, posiekane orzechy i czekoladę i wymieszać.
Pozostałe biała ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Ubite białka delikatnie połączyć z masą i wylać na podpieczony spód.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 20-30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto do przestygnięcia.