Płaskie pieczywo naan - szybki sposób na dodatek do wielu dań.
Porcji 10sztuk
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 15 minutyminut
Leżakowanie ciasta 1 godzinagodzinę
Czas całkowity 1 godzinagodzinę30 minutyminut
Składniki
3szklankimąki chlebowej pszennej
3/4szklankiwody
2łyżkimleka
3łyżkijogurtu naturalnego
1łyżeczkacukru
2/3łyżeczkisoli
1łyżeczkaproszku do pieczenia
1/3łyżeczkisody oczyszczonej
2łyżkioleju lub oliwy
Sposób przygotowania
Wodę, mąkę, cukier oraz jogurt połącz i wymieszaj.
Mąkę przesiej z sodą, solą oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj płyn i zarób ciasto.
Zagnieć w miarę jednolite ciasto. Dodaj olej i jeszcze raz zagnieć, aby olej się wchłonął.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę, aby odpoczęło.
Ciasto podziel na 8-10 części. Z każdej z nich uformuj kulkę.
Patelnię o grubym dnie mocno rozgrzej. Nie natłuszczaj.
Każdy kawałek ciasta kolejno rozwałkuj cienko i układaj na suchej rozgrzanej patelni. Podpiecz chwilę aż zacznie się rumienić od spodu, a na powierzchni zaczną formować się pęcherze. Odwróć i ponownie podpiecz.
Podpieczone placki układaj nad palnikiem kuchenki gazowej lub na ruszcie grilla i dopiecz. Miejscami mogą być lekko przypalone.
Podawaj jako podstawę szybkiej pizzy, jako dodatek do zup i dań głównych itp.