Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
4.38
z
8
głosów
Victoria sponge cake
Angielski biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną
Porcji
10
porcji
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Czas całkowity
1
godzina
godzinę
Składniki
200
g
miękkiego masła
150
g
cukru
4
jajka
250
g
mąki pszennej tortowej
1/2
szklanki
mleka
1
łyżka
ekstraktu waniliowego
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenie
200
g
konfitury truskawkowej
300
ml
kremówki 30-36%
świeże truskawki do dekoracji
opcjonalnie
Sposób przygotowania
Masło utrzyj z cukrem na puch.
Dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania.
Mąkę przesiej z proszkiem i dodaj do ciasta w dwóch partiach.
Dodaj mleko i ekstrakt i krótko zmiksuj do połączenia składników.
Dwie tortownice o średnicy około 20-22cm natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż po połowie ciasta i wyrównaj łopatką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30-35 minut aż ciasto będzie sprężyste na środku.
Ostudź na kratce.
Jeśli nadmiernie wyrosły, ostrym nożem zetnij nierówności i umieść je wewnątrz tortu.
Gdy biszkopty będą już zimne, ubij kremówkę. Nie dodawaj cukru, lub dodaj jego niewielką ilość. Ciasto i konfitura są wystarczająco słodkie.
Jeden biszkopt posmaruj konfiturą, a następnie wyłóż śmietanę. Możesz zostawić 1/4 część do górnej dekoracji.
Przykryj drugim biszkoptem.
Wierzch udekoruj jak przedstawia zdjęcie lub oprósz cukrem pudrem.
Okazja:
Wypieki
Rodzaj dania:
Kuchnia Europejska, łatwe