300gorzechów ziemnychprażonych, solonych, lub saute, jak kto woli
1-2łyżkimiodu
1-2łyżkidelikatnej oliwy dobrej jakościlub oleju z orzechów ziemnych
Sposób przygotowania
Uprażyć i wystudzić orzechy jeśli postanowiliśmy użyć nieprażonych. (jeśli tak jak ja planujecie użyć prażonych orzechów, ten etap należy pominąć)
Prażone orzechy wrzucić do miski blendera i miksować przez kilka minut. Masa będzie stopniowo zmieniała konsystencję.
Dodać miód i dalej miksować.
Jeśli masa wciąż będzie zbyt sucha dodać oliwę.
Miksować do chwili aż masa będzie gładka i błyszcząca. Potrwa to do ok 10 minut w zależności od mocy urządzenia miksującego.
Masło można dowolnie doprawić do smaku solą (używając solonych orzeszków nie ma już takiej konieczności, jednakże nie możemy kontrolować ilości soli), lub mp esencją waniliową.
Masło przełożyć do szczelnego słoiczka i przechowywać w lodówce.