Niecodzienny przepis na drożdżówki inne niż wszystkie.
Porcji 8sztuk
Czas przygotowania 20 minutyminut
Czas gotowania 20 minutyminut
Wyrastanie 1 godzinagodzinę
Czas całkowity 40 minutyminut
Składniki
300gmąki pszennej 650
7gdrożdży instant lub 15g świeżych
15gciemnego kakao
130mlletniego mleka
50mloleju roślinnego
1jajko
100gcukru
1,5łyżeczkiekstraktu waniliowego
1szczyptasoli
100ggorzkiej czekolady
1banan
80-100gmasła orzechowegou mnie smooth z Lidla, może być domowe
2łyżkikremówki
Sposób przygotowania
Drożdże wymieszałam z łyżeczką cukru i zalałam 2-3 łyżkami letniego mleka. Odstawiłam na około 10-15 minut aż zaczęły pracować.
Do miski przesiałam mąkę i kakao, następnie dodałam cukier, sól, jajko, wanilię oraz pozostałe mleko i zagniotłam ciasto. Dodałam olej i wyrabiałam tak długo aż zaczęło odstawać od dłoni, było gładkie i elastyczne. W razie, gdyby bardzo się kleiło, można lekko podsypać mąką.
Odstawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobiłam i podzieliłam na 8 części (można podzielić na 10 mniejszych). Każdą z części rozciągałam, na "placku" kładłam 2-3 plasterki banana, po 1-2 kostki czekolady i łyżeczce masła orzechowego. Zaklejałam krawędzie pod spód formując bułeczki.
Odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia złożeniem do dołu. Odstawiłam do napuszenia na 30-40 minut.
Przed pieczeniem posmarowałam letnim mlekiem i wstawiłam do piekarnika nagrzewającego się do 180°C. Piekłam przez około 20 minut.
Ostudziłam na kratce.
Zimne drożdżówki polałam pozostałą czekoladą (około 40-50g) rozpuszczoną z 2 łyżkami kremówki w kąpieli wodnej i odstawiłam w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy.