2szklankimąki pszennej pełnoziarnistej "grahama" typ 1850
ok 330ml wody
7gsuszonych drożdży
2łyżkioleju
1łyżeczkasoli
2łyżkicukru
Sposób przygotowania
Na suchą patelnię wsypałam cukier i podgrzewałam aż się rozpuścił i nabrał złoto-brązowego koloru. Tak przygotowany karmel rozpuściłam w gorącej wodzie. Ostudziłam.
Drożdże rozmieszałam w 2 łyżkach wody i odstawiłam do spienienia.
Obie mąki wsypałam do miski, dodałam sól, drożdże i wodę z karmelem oraz olej. Wyrobiłam gładkie, elastyczne, ale niezbyt suche Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniotłam na stolnicy. Podzieliłam i uformowałam podłużne bułeczki.
Ułożyłam na blaszce i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.