Karmelizowane jabłka i kruche ciasto to mariaż idealny.
Porcji 10porcji
Czas przygotowania 30 minutyminut
Czas gotowania 45 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę15 minutyminut
Składniki
2,5szklankimąki pszennej
4żółtka
0,5szklankicukru pudru
250gmasła
1-2łyżkikwaśnejgęstej śmietany
3-4kwaskowe jabłka o twardym miąższunp szara reneta
łyżkamasła
4łyżkicukru demeraralub zwykłego kryształu
2łyżkirumuopcjonalnie
1białko
cynamon
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia na min. 30 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ok. 12 części.
Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i często mieszając przez 2-4 minuty zaczekać aż cukier całkowicie się rozpuści.
Na gorący karmel wyłożyć cząstki jabłek i podsmażyć kilka minut, uważając, by się nie rozpadły.
Gdy jabłka lekko zmiękną i zezłocą się z obu stron można dodać 2 łyżki rumu i poddusić chwilę aż alkohol wyparuje. Ten etap można pominąć.
Gotowe jabłka zestawić z ognia.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Okrąg ciasta powinien być większy od powierzchni tortownicy lub dużego talerza o ok 3-4 cm.
Rozwałkowane ciasto przełożyć na dużą, okrągłą, płaską blachę. Ja użyłam dużej blaszki na pizzę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Dużym talerzem lub spodem tortownicy zaznaczyć na środku okrąg.
1 białko ubić na lekką pianę i posmarować powierzchnię kruchego ciasta. Dzięki temu ciasto nie namoknie od owoców i zapobiegnie powstaniu mokrego zakalca.
Ciasto oprószyć cynamonem.
Wewnątrz zaznaczonego okręgu ułożyć gęsto karmelizowane jabłka.
Wystającą część ciasta zawinąć na jabłka.
Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do zezłocenia się ciasta.