Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
4
z
2
głosów
Sos bolognese
Klasyczny sos bolognese - sos boloński. Najlepszy do makaronu.
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Czas całkowity
1
godzina
godzinę
45
minuty
minut
Składniki
500
g
mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
około 3 gałązki selera naciowego
1
marchewka
1
mała papryka
1
cebula
2-3
ząbki
czosnku
2
łyżki
koncentratu pomidorowego
2
łyżki
oliwy
500
ml
białego wytrawnego wina
lub 250ml wina + 250ml mleka
1
łyżeczka
posiekanego oregano lub 1/2 suszonego
po 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku
1
łyżeczka
suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
użyłam kamis
sól
pieprz
świeża bazylia i parmezan do podania
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce, a seler i paprykę w kostkę.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i czosnek, a następnie dodaj mięso. Podsmaż je.
Dodaj pozostałe warzyw i podsmażaj kilka minut.
Wlej wino i doprowadź do wrzenia. Częściowo zredukuj. Dodaj mleko i ponownie zagotuj.
Dopraw ziołami i dodaj koncentrat pomidorowy.
Podlej około 500ml bulionu lub wody. Duś pod przykryciem co najmniej 1-1,5 godziny w razie potrzeby uzupełniając płyn i od czasu do czasu mieszając.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z świeżo ugotowanym makaronem, najlepiej tagliatelle.
Udekoruj parmezanem i listkami bazylii.
Okazja:
Danie główne
Rodzaj dania:
Kuchnia Europejska, Kuchnia włoska