Prosta granola z kakao i czekoladą, z nasionami chia i pekanami
Porcji 400g
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 20 minutyminut
Czas całkowity 30 minutyminut
Składniki
200gpłatków owsianych
70gorzechów pekanlub włoskich
25gnasion chia
30gwiórków kokosowych
25gkakaoopcjonalnie czekolady na gorąco w proszku
60goleju kokosowego
1/2łyżeczki soli
100mlpłynnego miodulub syropu klonowego
50gciemnej czekoladyopcjonalnie
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C
Olej kokosowy podgrzej z miodem do momentu aż całość się roztopi i połączy. Nie doprowadzaj do wrzenia.
Orzechy posiekaj, wymieszaj z płatkami owsianymi, chia i wiórkami kokosowymi. Dodaj kakao lub czekoladę w proszku i zalej ciepłym olejem kokosowym z miodem (lub syropem klonowym). Dokładnie wymieszaj.
Mieszankę wysyp na blachę piekarnikową wyłożoną pergaminem. Granola powinna być luźno rozsypana na całej powierzchni, niezbyt grubo.
Piecz około 20 minut. W połowie czasu przemieszaj lekko. Zrumienioną granolę wyjmij z piekarnika i wystudź. Po wystudzeniu rozkrusz zbrylone kawałki.
Do zimnej granoli możesz dodać posiekaną ciemną czekoladę.