Jagodowy torcik bez pieczenia - pyszny i efektowny na każdą okazję.
Porcji 12porcji
Czas przygotowania 30 minutyminut
Czas gotowania 10 minutyminut
Schładzanie 3 godzinygodzin
Czas całkowity 40 minutyminut
Składniki
warstwa jagodowa
500gświeżych jagód
400gśmietany kremówki
250gserka mascarponemoże być też philadephia
150gcukru pudru
2łyżkiżelatyny w proszku
panna cotta
400mlśmietanki kremówki
80gcukru
1laska wanilii
1łyżeczkażelatyny w proszku
spód
150gkakaowych herbatników
80gmasła
Sposób przygotowania
Herbatniki zmiel na drobne okruchy za pomocą malaksera lub rozkrusz ręcznie. Roztop masło i zalej nim pokuszone ciastka. wymieszaj i wyłóż na dno tortownicy. Dociśnij i wstaw do lodówki do stężenia.
2 łyżki żelatyny zalej ok. 1/4 szklanki wody mineralnej i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
Jagody zmiksuj z cukrem pudrem na gładko.
Ubij kremówkę na sztywno, a następnie wymieszaj z serkiem mascarpone.
Namoczoną żelatynę lekko podgrzej, np w mikrofalówce. Tylko do rozpuszczenia, nie doprowadź do wrzenia, gdyż straci swoje właściwości.
Ubitą śmietanę z serkiem wymieszaj delikatnie z koktajlem jagodowym, a następnie dodaj żelatynę i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Masę wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki do stężenia.
Kremówkę gotuj na wolnym ogniu z cukrem i wydrążoną wanilią. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Dla pewności, że żelatyna się dokładnie rozprowadzi w śmietance, możesz namoczyć ją w niewielkiej ilości zimnej wody, a bezpośrednio przed dodaniem lekko podgrzej, aby się rozpuściła.
Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do wystygnięcia do temperatury pokojowej.
Wystudzoną, płynną panna cottę wylej na jagodową piankę i ponownie wstaw do lodówki do stężenia.
Oddziel nożem brzegi lub ogrzej boki tortownicy palnikiem i przełóż torcik na paterę. Udekoruj borówkami i miętą.
Okazja: Deser
Rodzaj dania: Bez pieczenia
Słowa kluczowe: ciasto bez pieczenia, ciasto z jagodami, panna cotta, sernik na zimno, sernik z jagodami