Mąkę przesiewam do dużej miski. Dzięki temu ciasto jest dużo lżejsze i pulchne. Warto nie omijać tego etapu.
Dodaję drożdże i mieszam.
W garnku rozpuszczam masło i odstawiam do przestudzenia.
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijam z cukrem na jasną masę.
Do miski z przesianą mąką dodaję pianę z białek i żółtek i letnie mleko i wyrabiam ręką aż składniki dokładnie się połączą.
Na koniec dodaję roztopione masło i olej rzepakowy i dokładnie wyrabiam dość luźne ciasto aż będzie gładkie, a cały tłuszcz się dobrze wchłonie.
Wyrobione ciasto przykrywam luźno folią spożywczą (lub czystą ściereczką) i odstawiam na 45-60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie myję i osuszam owoce oraz przygotowuję kruszonkę.
Kruszonkę przygotowuję jak zwykle. Rozpuszczam masło i lekko studzę. Dodaję mąkę i cukier puder i rozcierając składniki palcami wyrabiam kruszące się ciasto. Wstawiam do lodówki, a jeśli nie zużyję całości, zamrażam okruchy, a następnie wysypuję bezpośrednio na ciasto w razie potrzeby.
Wyrośnięte ciasto wykładam na oprószoną mąką stolnicę silikonową. Jeśli takiej nie mamy, polecam wyłożyć ciasto na skropiony olejem płat folii spożywczej lub pergamin. Ciasto jest dość luźne i może sprawiać problemy podczas przenoszenia do formy.
Dłonią rozciągam ciasto na kwadrat o długości boku dłuższego boku keksówki. Na ciasto wykładam jagody pozostawiając po bokach po 1-2cm wolnej przestrzeni, by swobodnie móc zlepić ciasto. Zwijam ciasto jak roladę i zlepiam krawędzi. Ciasto przekładam do wyłożonej pergaminem formy. Ciasto smaruję rozmąconym jajkiem i obficie obsypuję kruszonką. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut.
Struclę wkładam do zimnego piekarnika, a następnie piekę 45 minut w 170-180°C.
Po upieczeniu wyjmuję z formy i papieru, by nie zaparowało i studzę na kratce.
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Ciasto z owocami
Słowa kluczowe: ciasto z jagodami, drozdzowka z jagodami, jagodzianki, strucla z jagodami