Klasyczny deser w wersji letniej, z owocami, które w interesujący sposób wzbogacają waniliowy krem
Porcji 6porcji
Czas przygotowania 30 minutyminut
Czas gotowania 30 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę
Składniki
350mlśmietany kremówki
5dużych żółtek
100gcukru
1strąk wanilii
200gowoców leśnychjagody, borówki, maliny, jeżyny itp. - świeże lub mrożone
Sposób przygotowania
Do śmietany dodaj wydrążone ziarenka wanilii oraz strąk. Doprowadź do wrzenia i gotuj na najmniejszym ogniu przez około 5 minut.
W tym samym czasie ubij żółtka z 50g cukru nad kąpielą wodną na puszystą pianę. Wolną strużką, wciąż ubijając dolewamy gorącą śmietanę.
Masę postaw ponownie na najmniejszym ogniu i podgrzewaj przez kilka minut aż krem zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję dość rzadkiego budyniu.
W kokilkach ułóż owoce i zalej je gorącym kremem jajecznym.
Ostudź i schłodź w lodówce.
Bezpośrednio przed podaniem na powierzchnię kremu rozsyp pozostały cukier i opal palnikiem lub wstaw do piekarnika pod grill na kilka sekund aż cukier się skarmelizuje.