Go Back
Print
Recipe Image
–
+
servings
Pieczony naleśnik dutch baby z jagodami
Ciekawy pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Puszysty naleśnik pieczony w piekarniku - pyszny i zaskakujący.
Drukuj przepis
Czas przygotowania:
15
minutes
Czas gotowania:
20
minutes
Czas całkowity:
35
minutes
Okazja:
Śniadanie
Rodzaj dania:
Pomysłowe
Słowa kluczowe:
dutch baby, jagody, pieczony naleśnik
Porcji:
2
porcje
Składniki
▢
3
jajka
▢
80
g
mąki pszennej
▢
125
ml
mleka
▢
25
g
masła klarowanego
▢
¼
łyżeczki
soli
▢
1
łyżeczka
cukru
▢
200
g
jagód lub borówek
▢
25
g
płynnego miodu
▢
150
g
gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie krok po kroku
Piekarnik rozgrzej do 220°C (termoobieg 200°C).
Patelnię żeliwną o średnicy ok. 22cm, lub inną o grubym dnie (taką, którą można wstawić do piekarnika) mocno rozgrzej.
Jajka, mleko, mąkę, sól i cukier dokładnie zmiksuj, najlepiej w blenderze kielichowym do momentu aż ciasto będzie gładkie i dobrze napowietrzone.
Na rozgrzanej patelni roztop masło i wylej zmiksowane ciasto.
Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut lub do momentu aż naleśnik będzie rumiany i dobrze wyrośnięty.
Upieczony naleśnik wyjmij z piekarnika i zaczekaj aż opadnie. Na środek wysyp jagody i polej lekko miodem lub oprósz cukrem pudrem wg uzniania.
Podawaj natychmiast z gęstym jogurtem.
Wypróbowałeś przepis?
Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy