Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Clafoutis z letnimi owocami
Owoce zapiekane w cieśnie naleśnikowym - szybki i klasyczny letni deser.
Porcji
8
porcji
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
Czas całkowity
55
minuty
minut
Składniki
około 1kg miękkich owoców
wiśnie, czereśnie, maliny, jagody, porzeczki itp
4
jajka
1
szklanka
mleka
1/2
szklanki
mąki pszennej
2
łyżki
masła
roztopionego
szczypta
soli
1/2
szklanki
cukru +2 łyżki
1
łyżeczka
ekstraktu waniliowego
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Owoce umyj, osusz i wypestkuj.
Formę o śr 26cm lekko natłuść i oprósz cukrem. Rozłóż równomiernie owoce na całej powierzchni.
Utrzyj jajka z cukrem i solą aż zaczną się pienić.
Dodaj mleko, ekstrakt waniliowy oraz mąkę. Wymieszaj do połączenia się składników. Ciasto konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe.
Na koniec dodaj roztopione masło i wymieszaj.
Gotowe ciasto wylej na owoce.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut lub do chwili, aż masa będzie całkowicie ścięta i zacznie się rumienić.
Oprósz cukrem pudrem.
Podawaj lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej z bitą śmietaną lub bez dodatków.
Okazja:
Wypieki
Rodzaj dania:
Ciasto z owocami, Desery