Tarta rozpływająca się w ustach. Pyszna z jagodami i innymi sezonowymi owocami.
Porcji 10porcji
Czas przygotowania 30 minutyminut
Czas gotowania 45 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę15 minutyminut
Składniki
krem custard:
1/2lmleka
4łyżkicukru
1-2łyżkicukru waniliowego lub 1/2 laski wanilii
1łyżkamasłaniekoniecznie
3-4żółtka
3łyżkimąki kukurydzianej
Ciasto kruche:
1szklankamąki
1/2zimnego masła lub margaryny
2żółtka
1/2łyżeczkiproszku do pieczenia
szczyptasoli
ewentualnie łyżka cukru
jagody
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki kruchego ciasta siekamy nożem. Gdy powstanie kruszonka, zagniatamy szybko ciasto, tylko do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie, dolewamy około 1 łyżkę zimnej wody. Schładzamy.
Schłodzone ciasto wałkujemy wy wykładamy na lekko natłuszczoną blaszkę do tarty. Brzegi obcinamy. Całość przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy suchym grochem i pieczemy ok 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy.
400ml mleka z masłem, cukrem i cukrem waniliowym zagotowujemy.
W pozostałej ilości mleka mieszamy żółtka z mąką kukurydzianą.
Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę żółtek i mąki i energicznie mieszamy. Krem po chwili zacznie przypominać gęsty budyń. Gotujemy jeszcze 3 minuty, po czym zestawiamy z ognia.
Jeszcze ciepły krem rozsmarowujemy na tarcie i posypujemy obficie umytymi jagodami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut.
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Desery
Słowa kluczowe: krem custard, krucha tarta, kruche ciasto