W rondlu rozgrzej łyżkę tłuszczu (smalcu lub oliwy). Wrzuć pokrojone w kostkę mięso i podsmaż do zrumienienia.
Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmaż aż zmięknie.
Całość oprósz łyżką mąki pszennej. Smaż dalej aż mąka się zarumieni.
Mięso dopraw słodką i ostrą papryką, kolendrą, cynamonem i zielem angielskim i podlej bulionem lub wodą tak, by mięso było zanurzone w płynie. Doprowadź do wrzenia "zeskrobując" z dna naczynia mąkę, która przywarła.
Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę.
Duś pod przykryciem około 30-45 minut na małym ogniu.
Dodaj posiekane wędzone śliwki lub pomiń ten etap.
Duś do miękkości.
Przed podaniem oprósz posiekanymi ziołami: natką pietruszki, koperkiem lub bazylią. Jeśli lubisz, możesz zabielić jogurtem lub śmietaną.
Podawaj z ulubionymi dodatkami lub pieczywem.
Okazja: Danie główne
Rodzaj dania: Mięsne
Słowa kluczowe: gulasz, gulasz wieprzowy, gulasz z wieprzowiny, przepis na gulasz