Włącz gofrownicę. Dobrze zrobić na samym początku, aby płytki dobrze i równomiernie się rozgrzały.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj żółtko, wodę oraz mleko, proszek do pieczenia, cukier, olej i sól - w skrócie wszystkie składniki oprócz białka jajka. Wszystko dokładnie rozmieszaj za pomocą rózgi na jednolitą masę
Ubij białko na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszaj je z ciastem.
Przed pierwszym użyciem lekko posmarowuj olejem płytki gofrownicy za pomocą pędzelka.
Wlewaj porcje ciasta i piecz na złoty kolor kilka minut. Czas wypiekania będzie różny w zależności od posiadanego urządzenia.
Po upieczeniu odstawiaj gofry na kratkę pionowo - opierając je o coś wyższego, by odparowały i nie zmiękły. Dzięki temu zabiegowi gofry dodatkowo odparowały.
Podawaj z sosem owocowym, miodem lub syropem klonowym. Świetne będą też jako deser z bitą śmietaną i świeżymi owocami lub tak, jak lubisz.
Podpowiedzi i notatki
1. Podczas pieczenia gofrów nie należy otwierać zbyt szybko urządzenia, np w celu sprawdzenia stopnia wypieczenia. Gdy tak się stanie i ciasto będzie wciąż blade i miękkie, gofry opadną i powstaną nieapetyczne placki. Podobna zasada jak przy pieczeniu ciasta.2. Warto też stosować zasadę stawiania pionowo upieczonych gofrów. Pozwala to na lepsze odparowanie i powoduje, że są znacznie bardziej chrupiące.
Okazja: Śniadanie
Rodzaj dania: Dla Dzieci
Słowa kluczowe: chrupiące gofry, gofry, najlepsze gofry