Puszyste i proste do przygotowania racuszki. Bez wyrastania, bez czekania. Kilka chwil i pyszne śniadanie gotowe.
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 10 minutyminut
Czas całkowity 20 minutyminut
Składniki
250gmąki pszennej
2jajka
225mlmaślanki
1łyżeczkacukru
1szczyptasoli
1/2łyżeczkisody oczyszczonej
100mloleju roślinnegodo smażenia
cukier puderdo oprószenia
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier i sól.
Do maślanki dodaj sodę. Wymieszaj dokładnie.
Po chwili dodaj do maślanki jajka i rozmąć widelcem lub kuchenną rózgą. Wlej płynne składniki do składników suchych. Wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek.
Rozgrzej patelnię. Wykładaj po łyżce ciasta na rozgrzany olej lub oliwę. Smaż na złoty kolor na niezbyt dużym ogniu z obu stron.
Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy. Po chwili oprósz cukrem pudrem.