Prosty przepis na agrest w postaci eleganckiego deseru. Świetny na letnie popołudnie z przyjaciółmi. Sprawdzi się też jako finał obiadu podczas rodzinnych uroczystości.
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 45 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę
Składniki
Agrest
300gagrestu
40gcukrulub do smaku
custard
200mlmleka
100mlśmietanki kremówki(można zastąpić mlekiem)
4sztżółtka
40gcukru
1strąk wanilii
2łyżkimąki pszennej
2łyżkiskrobi kukurydzianej
warstwa filo
50gmasła
3sztpłaty ciasta filo
1łyżkacukru
Sposób przygotowania
Agrest zasyp cukrem, dodaj łyżkę wody i gotuj aż owoce lekko zmiękną, a sok nieco zgęstnieje. Owoce rozłóż do kokilek i odstaw do przestygnięcia.
Mleko wymieszaj ze śmietanką. Dodaj wydrążone nasionka wanilii oraz pusty strąk i podgrzewaj powoli do zagotowania.
W Czasie gdy mleko się podgrzewa, ubij żółtka z cukrem w wysokim naczyniu. Gdy masa zjaśnieje, dodaj obie mąki i krótko ubij do połączenia się składników.
Gorące mleko stopniowo wlewaj do ubitych żółtek nie przerywając ubijania rózgą. Przelej krem ponownie do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Nie przerywaj mieszania i nie doprowadź do mocnego zagotowania. Spowoduje to gwałtowne ścięcie się żółtek - efekt - jajecznica. Gotowy krem przełóż do kokilek na wystudzony agrest. Odstaw do przestygnięcia. Do tego momentu można przygotować deser dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Masło roztop. Płat ciasta filo smaruj masłem i przykryj kolejnym płatem. Ponownie posmaruj i dodaj ostatni płat filo. Ostatnią warstwę również natłuść i oprócz cukrem. Pokrój na 4 części o tej samej wielkości. Lekko zgniataj kawałki ciasta i układaj na przygotowanych wcześniej deserach.
Rozgrzej piekarnik do 180°C
Zapiecz około 20 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Podawaj lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej.