Proste ciasto z dodatkiem mocno dojrzałych bananów. Wilgotne i delikatne - długo utrzymuje świeżość i wyborny smak.
Porcji 12porcji
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 50 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę5 minutyminut
Składniki
4jajka
250gmasłamiękkiego
300gmąki pszennej
400gbananówmocno dojrzałych
100gcukru trzcinowegodemerara
1,5łyżeczkiproszku do pieczenia
szczyptasoli
50grodzynek
50gorzechów włoskich
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
Keksówkę o wymiarach 10cm x 21cm wyłóż pergaminem.
300g bananów rozgnieć widelcem (mogą być rozmrożone). Jednego banana w całość odłóż do udekorowania ciasta.
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.
Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania. Kolejne jajko dodawaj dopiero gdy poprzednie połączy się z masą.
Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj połowę do masy maślanej. Wymieszaj. Dodaj rozgniecione banany i ponownie wymieszaj. Na koniec wsyp pozostałą część mąki. Wymieszaj krótko - do połączenia się składników.
Do ciasta dodaj rodzynki i większość pokruszonych lub posiekanych orzechów. Niewielką ilość zostaw do posypania ciasta. Wymieszaj krótko.
Ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Ułóż na górze ostatniego banana przekrojonego wzdłuż i posyp orzechami.
Piecz około 50 minut (przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone) Ostudź.