Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z 1 głosu
Pieczona owsianka z wiśniami
Pieczona owsianka w wersji kakaowej, z wiśniami i ziarnami słonecznika to prosty i zdrowy sposób na śniadanie lub podwieczorek.
Porcji
4
porcje
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
Czas całkowity
50
minuty
minut
Składniki
100
g
płatków owsianych
50
g
ziaren słonecznika
łuskanego, nieprażonego
200
g
wiśni
świeżych lub mrożonych, bez pestek
2
jajka
125
ml
mleka
80
ml
śmietany kremówki
40
ml
miodu
lub 2 łyżki cukru
20
g
kakao
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Mleko wymieszaj ze śmietanką. Dodaj miód i jajka. rozmąć dokładnie.
Płatki owsiane wymieszaj z kakao i słonecznikiem. Zalej mlekiem z jajkami i dokładnie wymieszaj.
Całość przełóż do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego o wymiarach około 15x20cm
Owsiankę posyp wiśniami i wstaw do piekarnika.
Piecz około 30-40 minut lub do momentu aż owsianka się zapiecze.
Wystudź, a następnie pokrój na kawałki.
Okazja:
Śniadanie
Rodzaj dania:
Fit
Słowa kluczowe:
owsianka