Zielona zupa pełna smaku i pysznych i zdrowych dodatków. Pożywna i prosta do przygotowania.
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 30 minutyminut
Czas całkowity 40 minutyminut
Składniki
200g jarmużu
2średnie ziemniaki
2pędy selera naciowego
1cmkłącza imbiru
1mała cebula
1zielone chili
2ząbkiczosnku
1jabłko
100g czarnego ryżu
1puszka400g białej fasoli
2łyżkimasła klarowanego
1gałązka rozmarynu
2-3 łyżki oliwy
50ml śmietanki kokosowej lub mleczka kokosowego
sólpieprz do smaku
liśćlaurowy
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Selera i jabłko pokrój na podobnej wielkości kawałki.
Posiekaj drobno imbir, chili i 1 ząbek czosnku.
Na oliwie podsmaż czosnek, chili i imbir nie rumieniąc.
Następnie dodaj ziemniaki, cebulę pokrojoną w pióra i seler.
Podsmaż około 1 minutę. Następnie dodaj jabłko i liść laurowy.
Po kolejnej minucie, dolej około 1,5-2l wody lub bulionu warzywnego i gotuj całość do miękkości.
Z jarmużu usuń twarde łodygi.
Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
Gdy warzywa są miękkie, dodaj jarmuż i gotuj przez kilka minut, aż zmięknie.
Usuń liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na klarowanym maśle podsmaż odsączoną z zalewy fasolkę z rozmarynem i ostatnim ząbkiem czosnku. Gdy fasolka zacznie pękać, jest gotowa. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na talerze wylej po porcji zupy, dodaj ugotowany ryż i fasolkę. Skrop oliwą i polej śmietanką kokosową.
Opcjonalnie, dodaj świeżą kolendrę.
Podpowiedzi i notatki
Aby otrzymać wersję wegańską, zastąp masło klarowane dobrej jakości oliwą lub wegańskim odpowiednikiem masła.