Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z 1 głosu
Chlebek cynamonowy z wiśniami
Świąteczny prosty chlebek cynamonowy bez dodatku drożdży. Przygotowuje się go wyjątkowo szybko, a smakuje wybornie.
Porcji
1
forma 13x25cm
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Czas całkowity
1
godzina
godzinę
Składniki
280
g
mąki pszennej
3
szt
torebki herbaty ekspresowej
np earl grey
2
szt
jajka
80
g
cukru trzcinowego
szczypta
soli
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
cynamonu
skórka otarta z pomarańczy
115
g
suszonych wiśni Cherry Tree
Sposób przygotowania
Torebki herbaty zalej 275ml wrzącej wody i parz około 10 minut. Następnie wyrzuć torebki, a napar przestudź.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
Mąkę przesiej z proszkiem, solą i cynamonem do miski.
Jajka lekko ubij rózgą kuchenną z cukrem, a następnie dodaj do mąki razem z herbatą. Wymieszaj łopatką lub drewnianą łyżką.
Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i suszone wiśnie. Ponownie wymieszaj.
Ciasto przełóż do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki o wymiarach ok. 25cm x 13cm i piecz w 170 stopniach C przez około 40-45 minut.
Wystudź przed pokrojeniem.
Okazja:
Podwieczorek, Śniadanie
Rodzaj dania:
Wypieki
Słowa kluczowe:
cynamon, wiśnie