Niecodzienny tort z nutą korzenną. Idealny na święta i w okresie około noworocznym. jego przygotowanie jest łatwiejsze niż można by się spodziewać, a efekt niesamowity.
Porcji 10porcji
Czas przygotowania 45 minutesmins
Czas gotowania 30 minutesmins
Czas całkowity 1 hourhr15 minutesmins
Składniki
(średnica 20cm)
150gmąki pszennej
100gdrobnego cukru
1/2łyżeczkiprzyprawy korzennej do piernika
2łyżeczkisody oczyszczonej
2łyżkipłynnego miodu
1jajko
50gmasła
krem:
650mlmleka
80gproszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego2 opakowania
250gcukru
350gmiękkiego masła
2łyżkikawy rozpuszczalnejw wersji bezkofeinowej może być zbożowa dobrej jakości
wykończenie:
200mlkremówki 36%
ciemna i biała kuwertura czekoladowa lub czekolada do przygotowania dekoracji
Sposób przygotowania
Krem: Z 650ml mleka odlej 150ml, pozostałą część zagotuj z cukrem i kawą. W odlanym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony budyń i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze minutę, a następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto: Roztop masło i przestudź.
W misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodaj jajko, roztopione masło oraz miód. Zmiksuj krótko mikserem. Na koniec dodaj przyprawę korzenną i sodę. Zagnieć miękkie ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę lub do zamrażalnika na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj pomiędzy folią spożywczą (dość mocno się klei) na koła o średnicy około 20cm.
Ułóż na blachach wyłożonych pergaminem i upiecz w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut na złoty kolor. Upieczone blaty powinny być lekko miękkie. Po wystudzeniu wyrównaj nożem okręgi na wielkość 20cm tak, by pasowały do dna tortownicy. Odstaw.
Krem: Miękkie masło utrzyj na puch za pomocą miksera. Gdy zbieleje, dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu nie przerywając ucierania. Gotowy krem jest puszysty i lekko rozlewający się, ale po schłodzeniu się zestali.
Na dno tortownicy ułóż jeden blat piernikowy, następnie wylej 1/3 kremu i wyrównaj. Przykryj kolejnym blatem i dalej postępuj tak samo. Gotowy torcik wstaw do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
Schłodzony tort wyjmij z tortownicy. Użyj palnika kuchennego do oddzielenia tortu od boków lub zrób to ostrożnie za pomocą noża.
Ubij kremówkę na sztywno i udekoruj nią wierzch tortu. Ponownie krótko schłódź.
W tym czasie przygotuj czekoladowe choinki lub wykorzystaj inne dekoracje.