Klasyczne połączenie - maliny i pistacje w jednym prostym cieście. Torcik idealnie sprawdzi się w weekendowe popołudnie przy kawie w rodzinnym gronie, ale też spełni rolę prostego tortu urodzinowego.
Porcji 8porcji
Czas przygotowania 45 minutyminut
Czas gotowania 30 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę15 minutyminut
Składniki
(tortownica o średnicy 18cm)
4duże jajka
100gcukru
50gpistacji
80gmąki pszennej tortowej
20gskrobi ziemniaczanej
1/2łyżeczkiproszku do pieczenia
krem malinowy:
200gmalin świeżych lub mrożonych
4-5łyżekcukru
200gśmietanki kremówki 30-36%
1łyżeczkażelatyny
1-2łyżkiwody
+ pistacje do dekoracji
Sposób przygotowania
Jajka ubij z cukrem przez 7-8 minut na najwyższych obrotach miksera.
Pistacje zmiel w blenderze dość drobno.
Przesiane mąki i pistacje wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wmieszaj suche składniki do ubitych jajek za pomocą szpatułki.
Przelej ciasto do tortownicy.
Piecz około 25-30 minut w temperaturze 170°C lub do chwili aż wierzch ciasta będzie sprężysty.
Ostudź. Najlepiej do góry dnem, by zapobiec powstaniu wybrzuszeń podczas stygnięcia.
Żelatynę zalej 1-2 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
Maliny włóż do niewielkiego garnka i zagotuj z cukrem. Następnie przetrzyj owoce przez sito, aby pozbyć się pestek.
Przetarty mus ponownie podgrzej. Do gorących, ale nie wrzących malin dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Kremówkę ubij na sztywno.
Mieszając wlewaj zimny mus malinowy.
Dokładnie, ale delikatnie połącz obie masy.
Odstaw do chwili aż krem zacznie tężeć na tyle, by nie spłynął z ciasta.
Biszkopt przekrój na pół i przełóż 2/3 kremu. Pozostałą częścią udekoruj górną warstwę.