Domowy pyszny chleb. Szybki do przygotowania i niezawodny. Zawsze się udaje, pięknie pachnie i pysznie smakuje!
Porcji 1bochenek
Czas przygotowania 1 godzinagodzinę5 minutyminut
Czas gotowania 45 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę50 minutyminut
Składniki
1/2szklankipłatków owsianych górskich
1,5szklankiwrzącej wody
1łyżeczkasoli
1łyżeczkacukru
2łyżkioliwy lub oleju
5gsuchych drożdży
1,5szklankimąki pszennej razowej typ 2000
3/4szklankimąki pszennej chlebowej typ 720-820
1/4szklankimielonego siemienia lnianego
Sposób przygotowania
Płatki owsiane, cukier, sól oraz oliwę zalej wrzącą wodą, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Gdy mieszanka będzie lekko letnia, rozpuść w niej drożdże.
Oba rodzaje mąki i siemię lniane wymieszaj w dużej misce i stopniowo dodając namoczone płatki zarabiaj ciasto.
Wyrabiaj ciasto tak długo aż stanie się gładkie i będzie sprawiało wrażenie puszystego, co powinno zająć około 10-15 minut.
Przykryj ciasto czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia lub do podwojenia objętości.
Ciasto wyłóż na stolnicę i ponownie krótko zagnieć.
Uformuj bochenek składając kilkukrotnie ciasto w kopertę, a następnie rolując tak, aby złożenie pozostało na dole.
Ponownie przykryj bochenek i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wyrośnięty bochenek spryskaj letnią wodą i oprósz pełnoziarnistą mąką lub otrębami.
Ostrym nożem zrób nacięcie wzdłuż bochenka i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 45 minut lub do chwili aż chleb będzie odpowiednio rumiany.