Jeden z najprostszych przepisów na szaszłyki z grilla. Dzięki aromatycznej marynacie mięso jest smaczne i soczyste.
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 15 minutyminut
marynowanie 1 godzinagodzinę
Czas całkowity 30 minutyminut
Składniki
500gpolędwiczek z piersi indykalub piersi
2ząbkiczosnku
1/4łyżeczkioregano
100mljogurtu naturalnego
1limonka
50mloliwy z oliwek
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Mięso pokrój w kostkę podobnej wielkości.
W misce wymieszaj jogurt z oliwą, połową soku z limonki, przeciśniętym czosnkiem, roztartym oregano oraz solą i pieprzem.
Mięso włóż do marynaty i wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę.
Zamarynowane mięso otrząśnij lekko z marynaty i nabij na szpadki lub patyczki.
Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 5 minut z każdej strony lub nieco krócej w zależności od wielkości kawałków mięsa. Przed odwróceniem na drugą stronę indyk powinien być ścięty mniej więcej do połowy wysokości i ładnie przyrumieniony od spodu.
Przed podaniem skrop szaszłyki sokiem z limonki i odstaw na 5 minut, by odpoczęło.