Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z 1 głosu
Prosty biszkopt z truskawkami
Szybkie do przygotowania ciasto ze świeżymi owocami. Najlepiej smakuje z kleksem gęstej śmietany.
Porcji
10
porcji
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
Składniki
5
jajek
dużych
180
g
cukru
- około 2/3 szklanki
10
g
cukru waniliowego
125
g
mąki pszennej
- około 2/3 szklanki
30
g
skrobi ziemniaczanej
- około 2 łyżki
500
g
truskawek
15
g
cukru pudru
do oprószenia
200
ml
gęstej śmietanki
szczypta
soli
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 165 stopni C
Truskawki umyj, osusz i oczyść z szypułek. Pokrój na cząstki.
Jajka wybij do misy robota kuchennego i ubijaj przez około 2 minuty ze szczyptą soli na wysokich obrotach.
Dodaj cukier i cukier waniliowy i kontynuuj ubijanie przez około 6-8 minut. Piana powinna być bardzo jasna i gęsta.
Dodaj przesiane dwukrotnie obie mąki i bardzo delikatnie wymieszaj silikonową łopatką lub drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto przełóż na blache o wymiarach 20cm x 30 cm (dno wyłożone pergaminem) i wyrównaj.
Na surowym cieście rozsyp delikatnie pokrojone truskawki.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 35-40 minut. Gotowe ciasto powinno być wypieczone na środku i po bokach.
Ostudź przez 15 minut, a następnie oddziel brzegi biszkoptu od formy i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Podawaj z gęstą słodką śmietaną 36% lub serkiem mascarpone wymieszanym z kilkoma łyżkami mleka.
Podpowiedzi i notatki
Jeśli nie czujesz się pewnie w pieczeniu biszkoptów, dodaj do mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jeśli chcesz uzyskać biszkopt bezglutenowy, zastąp mąkę pszenną 2/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej.
Okazja:
Deser
Rodzaj dania:
Ciasto z owocami
Słowa kluczowe:
truskawki