Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Prosta surówka z ogórka
Azjatycka wersja surówki z ogórka. Prosta, szybka i tania do przygotowania. Jej smak zachwyci każdego.
Porcji
4
porcje
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
0
minuty
minut
Składniki
300
g
ogórków
50
g
czerwonej cebuli
świeży imbir
kawałek o dł ok 1cm
1/2
papryczki chili
1
limonka
15
ml
jasnego sosu sojowego
45
ml
oleju
lub oliwy
5
ml
oleju sezamowego prażonego
1
pęczek
kolendry
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Ogórek pokrój w słupki i oprósz solą. Odstaw na pół minuty, a następnie odciśnij go z wytrąconej wody.
Dodaj starty imbir, posiekaną cebulę i chili.
W osobnym naczyniu wymieszaj olej, olej sezamowy, sok wyciśnięty z 1 limonki oraz sos sojowy. Polej warzywa i wymieszaj.
Do surówki dodaj połowę poszarpanej kolendry. Oprósz świeży zmielonym pieprzem i udekoruj pozostałą kolendrą.
Podawaj jako dodatek do mięs: smażonych, pieczonych lub z grilla.
Okazja:
Obiad
Rodzaj dania:
surówka
Słowa kluczowe:
ogórek