1/4łyżeczkigaram masalalub innej mieszanki - curry indyjskie, wędzona papryka, domowa mieszanka typu gyros itp
świeże ziołado podania
Sposób przygotowania
Batata obierz cienko i pokrój w 1cm frytki.
W niewielkim rondelku zagotuj wodę. Do wrzątku wrzuć przygotowane frytki i gotuj 5 minut. Następnie odcedź i przelej zimną wodą uważając, aby nie połamać frytek.
W szerokim rondlu rozgrzej olej. Temperatura powinna wynieść około 170 stopni C.
Na rozgrzany olej układaj porcjami zblanszowane frytki. Wyjmij z oleju zanim zaczną się rumienić. Obsmażone frytki odłóż, aby przestygły.
Na mocno rozgrzanym oleju smaż ponownie frytki. Tym razem na złoty kolor.
Usmażone frytki dokładnie odsącz z nadmiaru oleju i jeszcze gorące oprósz mieszanką przypraw. Ilość i rodzaj przypraw dostosuj do własnych preferencji smakowych.
Frytki przełóż na talerze. Posyp świeżymi ziołami i podawaj jako osobna przekąska z dipem jogurtowym/pomidorowym lub jako dodatek do dania głównego.
Podpowiedzi i notatki
Jeśli frytki mają być podane dzieciom, pamiętaj o dobraniu odpowiedniej mieszanki przypraw. Dzieci często bywają wrażliwe na pikantne smaki.