Niecodzienny hummus - pełny smaku i aromatu. Gładki i puszysty. Idealny na kanapkę lub jako dip do świeżych warzyw.
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 30 minutyminut
Akcesoria
blender
Składniki
300gczarnej fasoliugotowanej lub z puszki
1główka czosnku
1łyżkaziaren czarnego sezamuprażonego
1cytryna
50mloliwy EV
sól
pieprz
Dodatki opcjonalne (ze zdjęcia)
pomidorki koktajlowe
kiełki buraka
świeże zioła np mitsuba
oliwki kalamata
Sposób przygotowania
Ostrym nożem zetnij czubek główki czosnku od strony łodygi w taki sposób, aby odsłonić ząbki.. Oprósz solą i lekko skrop oliwą. Piecz w 180 stopniach C przez około 30 minut lub do momentu aż stanie się miękki i kremowy. Lekko przestudź, aby nie poparzyć się podczas obierania. (można upiec czosnek wcześniej).
Upieczony czosnek obierz z łupin.
Czarną fasolę przełóż do blendera raz z niewielką ilością zalewy (lub wody, w której się gotowała). Dodaj pieczony czosnek czosnek i prażony sezam. Zmiksuj dokładnie.
Dodaj 30ml oliwy i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Ponownie zmiksuj. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodaj niewielką ilość zalewy z fasoli lub wody.
Gotowy hummus przełóż do salaterki. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą (np w płatkach).
Opcjonalnie - udekoruj hummus warzywnymi dodatkami. Podawaj z pieczywem lub kawałkami świeżych warzyw.