Najprostsza wersja klasycznej surówki z młodej kapusty. Delikatny, słodko-kwaśny dressing wspaniale komponuje się z chrupką kapustą.
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 5 minutyminut
macerowanie 10 minutyminut
Czas całkowity 15 minutyminut
Składniki
1/2główkimłodej kapusty
1pęczekkoperku
50mloleju roślinnego
50mloctujabłkowego lub winnego
15gmiodu
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Kapustę poszatkuj w długie i cienkie nitki.
Koperek posiekaj drobno.
Do dość dużej miski wlej ocet, olej oraz miód. Dodaj sporą ilość świeżo mielonego pieprzu oraz sól. Rozmąć energicznie sos, do uzyskania jednolitej emulsji.
Do dressingu dodaj poszatkowaną kapustę i koperek. Dokładnie wymieszaj.
Odstaw na 10-15 minut, aby kapusta lekko zmiękła w sosie. Nie jest to niezbędne, ale warto to zrobić.