Szybka i pożywna sałatka - idealna na szybki lunch lub lekki obiad.
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 10 minutyminut
Składniki
70gkuskusu
100gszpinaku
200gugotowanych lub upieczonych buraków
150gsera feta
50gczerwonej cebuli
50gorzechów laskowych
1/2pęczkukoperku
1/2cytryny
75mloliwy EV
40mloctu z czerwonego wina
10mlmiodu
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Kuskus wymieszaj z łyżką oliwy. Dodaj skórkę otartą z wyszorowanej połówki cytryny oraz sok. Zalej wrzątkiem tak, aby woda przykrywała kuskus 1cm warstwą. Odstaw pod przykryciem do napęcznienia. Gdy kuskus wchłonie cały płyn, przemieszaj widelcem i odstaw do przestygnięcia.
Na suchej patelni upraż orzechy. Posiekaj po przestudzeniu.
Do dużej miski wlej ocet, miód oraz oliwę. Dopraw solą i obficie pieprzem. Wymieszaj do uzyskania jednolitej emulsji.
Do dressingu dodaj szpinak, pokrojone w kostkę buraki, kuskus oraz cebulę pokrojoną w cienkie pióra. Wymieszaj.
Do sałatki dodaj pokruszoną fetę. Ponownie wymieszaj.
Sałatkę posyp posiekanymi orzechami i porwanym koperkiem.
Podawaj od razu, albo przełóż do pojemnika na lunch.