Prosty kurczak ze złocistą skórką. Pokochają go i duzi i mali, a przygotujesz go bez problemu i długich przygotowań.
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 1 godzinagodzinę30 minutyminut
Składniki
1kurczakok. 1,2kg
1łyżeczkapieprzu ziołowego
1łyżeczkaostrej papryki
1łyżeczkakminku mielonego
1,5łyżeczkisoli
pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Kurczaka wcześniej namoczonego w solance przez kilka godzin (nie jest to absolutnie niezbędny krok, ale poprawia smak i soczystość mięsa) osusz. Ostrym nożem usuń kręgosłup nacinając od kupra aż do szyi i usuń go. Odwróć kurczaka i rozłóż go płasko lekko dociskając w miejscu mostka.
Natrzyj całego kurczaka przyprawami. Jeśli mięso było moczone w solance, możesz zmniejszyć ilość soli o połowę.
Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz w ten sposób mięso przez 15 minut.
Po 15 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 160 stopni C i piecz kolejną godzinę lub dłużej w zależności od wielkości kurczaka.
Dwa, trzy razy w ciągu całego cyklu pieczenia podlewaj mięso najpierw wodą, a następnie płynem, który zebrał się na dnie naczynia.
Po upieczeniu odstaw mięso na 10-15 minut, by odpoczęło. W tym czasie zlej do osobnego naczynia sos. Zbierz nadmiar tłuszczu za pomocą łyżki. Zagotuj i zagęść łyżką mąki lub sokiem z 1/2 małej cytryny energicznie mieszając rózgą, jak przy robieniu sosu vinaigrette. Powstanie zawiesina idealna do ziemniaków lub kopytek.