Letnia i lekka sałatka, którą przygotujesz w kilka chwil, a zaspokoi głód na długo.
Porcji 2porcje
Czas przygotowania 5 minutyminut
Czas gotowania 45 minutyminut
Czas całkowity 50 minutyminut
Składniki
100gczarnej soczewicy
2młode cukinie
pęczekmięty
1cytryna
50mloliwy EV
10gpistacji
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Soczewicę gotuj pod przykryciem w dość dużej ilości wody przez około 35-45 minut lub do momentu aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Przelej zimną wodą i lekko posól.
Cukinię pokrój w cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny.
Cukinię oprósz solą, pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Posyp częścią poszarpanych listków mięty. Odstaw na 5 minut.
Na talerzach ułóż wstążki cukinii i posyp porcją soczewicy.
Całość skrop oliwą, sokiem z cytryny.
Sałatkę posyp posiekanymi pistacjami i resztą mięty.