Szybka do przygotowania zupa o wyjątkowym smaku. Jest po prostu pyszna!
Porcji 4porcji
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 20 minutyminut
Czas całkowity 30 minutyminut
Składniki
450gmłodej cukinii
1-2ząbkiczosnku
1pęczekbazylii
1/2pęczkanatki pietruszki
70gParmezanuopcjonalnie Grana Padano
1lbulionuwarzywnego lub drobiowego
125mlsłodkiej śmietankinp 30%
25mloliwy z oliwek
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Cukinię pokrój w kostkę. Z większych cukinii usuń gniazda nasienne.
Na oliwie przesmaż cukinię z czosnkiem i bazylią przez kilka minut. Nie rumień mocno - warzywa powinny się tylko lekko zezłocić.
Zalej gorącym bulionem i gotuj przez 10-15 minut.
Do zupy wlej śmietankę, dodaj posiekaną natkę pietruszki i starty drobno parmezan - niewielką ilość odłóż do podania. Gotuj na wolnym ogniu kolejne 5 minut, a następnie zdejmij z ognia.
Połowę zupy zmiksuj na gładki krem i wlej z powrotem do garnka. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posyp zupę odłożonym wcześniej serem.