Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z 1 głosu
Placki z cukinii z groszkiem
Świetnie smakują z jogurtem. Idealne na śniadanie lub do zabrania w podróż lub do pracy i szkoły.
Porcji
2
porcje
Czas przygotowania
5
minuty
minut
Czas gotowania
10
minuty
minut
Czas całkowity
15
minuty
minut
Składniki
150
g
cukinii
100
g
groszku
mrożonego
50
g
mąki pszennej
1
jajko
1/4
łyżeczki
proszku do pieczenia
1/2
łyżeczki
soli
1/3
łyżeczki
pieprzu cytrynowego
100
ml
oleju roślinnego
do smażenia
do podania:
jogurt naturalny z odrobiną soku z cytryny i harrisą
kwaśna śmietana
sos czosnkowy
Sposób przygotowania
Cukinię oprósz solą i odstaw. Gdy puści sok, dokładnie odciśnij w dłoni lub ręczniku papierowym.
Groszek przelej wrzątkiem, aby się rozmroził. Nie trzeba dłużej go gotować.
Jajko wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia oraz pieprzem cytrynowym. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj 1-2 łyżki wody lub mleka.
Do ciasta dodaj odciśniętą cukinię oraz groszek. Wymieszaj.
Na rozgrzany olej wykładaj po łyżce ciasta i smaż niewielkie placki na złoty kolor z obu stron.
Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem jogurtu z harrisą i sokiem z cytryny lub sosem czosnkowym.
Okazja:
Kolacja, Lunch, Śniadanie
Rodzaj dania:
Do lunchboxa, W plener
Słowa kluczowe:
cukinia, groszek